
Słodzik pozwala oszacować ilość moczu w basenie
3 marca 2017, 11:27Naukowcy wykorzystują słodzik acesulfam K do określania, ile moczu znajduje się w wodzie na basenach.

Wiadomo, jak nanotekstura łusek węży pomaga w wykorzystaniu własnego ciała do chwytania deszczówki
13 stycznia 2020, 14:15Podczas burz w południowo-zachodnich USA niektóre grzechotniki spijają krople deszczu z łusek na swoim grzbiecie. To niezwykłe zachowanie pomaga im przetrwać w pustynnym środowisku, gdzie rzadko pada. Ostatnio biolodzy ustalili, w jaki sposób nanotekstura łusek węży pomaga w wykorzystaniu własnego ciała do chwytania deszczówki.

Biologiczny detektor ładunków wybuchowych
18 grudnia 2008, 02:00Niewielki detektor zasilany przez elementy żywych komórek może służyć do wykrywania substancji wybuchowych - twierdzą badacze z Uniwersytetu St Louis. Pomysłowy projekt zaprezentowano na łamach czasopisma Journal of the American Chemical Society.

Grafen zyskuje kolejnego konkurenta
2 maja 2014, 09:47Z Journal of the American Chemical Society dowiadujemy się, że profesor Mircea Dincã z MIT-u i jego współpracownicy z MIT-u oraz Uniwersytetu Harvarda opracowali nowy dwuwymiarowy materiał będący połączeniem niklu i związku organicznego o nazwie HITP

Przenośne urządzenie do wykrywania ludzi zasypanych w ruinach
19 kwietnia 2018, 11:08Międzynarodowy zespół naukowców opracował lekkie przenośne urządzenie do wykrywania ludzi uwięzionych pod gruzami. Dzięki niewielkim gabarytom mogłoby być dołączane do wyposażenia ratowników czy dronów.

Urządzenie w kształcie papryczki chili do oznaczania zawartości kapsaicyny
22 października 2020, 13:40Naukowcy opracowali przenośne urządzenie (w kształcie papryczki chili), które pozwala szybko i tanio określić zawartość kapsaicyny w papryczkach chili. Wyniki badań zespołu Warakorna Limbuta z Prince of Songkla University ukazały się właśnie w piśmie ACS Applied Nano Materials.

Wirusy utkają nam baterie
24 sierpnia 2010, 15:16Akumulatory wytwarzane przez wirusy? Baterie wszywane w ubrania? W dodatku bardziej pojemne i sprawne od obecnych? To już nie fantastyka ani wizje naukowców, to technologia zaprezentowana przez inżynierów MIT.

Związki z zielonej herbaty poprawiają kontrast w rezonansie magnetycznym
23 marca 2015, 12:29Związki z zielonej herbaty wykorzystano w rezonansie magnetycznym do poprawy jakości obrazu.

Alkaloid z liany z kongijskiego lasu deszczowego zmniejsza tolerancję komórek raka trzustki na niedobór składników odżywczych
16 listopada 2018, 11:41W lianie Ancistrocladus likoko odkryto związek, który sprawia, że komórki raka trzustki stają się wrażliwsze na niedobór składników odżywczych.

Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi
2 sierpnia 2012, 12:53Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.